Posto

 • Si te njihni faktoret qe ndikojne ne gjatesine fizike te njerezve?  gjatesia e njeriut\Gjatesia trupore eshte nje tipar fizik qe ndikohet nga disa faktore. Edhe pse eshte e vertete qe gjenetika ka peshen me te madhe, ka faktore te tjere qe nuk lidhen me gjenetiken te cilet ndikojne tek ajo, si per shembull ushqimi. Nje sere faktoresh ndikojne ne rritjen fizike te njerezve.
        Gjentika
  Edhe pse gjenetika nuk eshte i vetmi faktor i gjatesise, eshte faktori kryesor qe e percakton ate. Kodi gjenetik eshte i permbajtur edhe ne hormonet qe ndikojne ne rritjen trupore.
        Ambienti para lindjes
  Ambienti para lindjes eshte nje faktor i rendesishem qe ndikon ne gjatesine trupore. Nje nene qe ushqehet ne menyre korrkte, eviton duhanin, nuk konsumon alkool dhe kujdeset per ambientin e femijes, do te rrise nje femije qe eshte shume i shendetshem.
        Ushqyerja gjate rritjes
  Ushqimi eshte nje nder faktoret me te rendesishem qe ndikon ne rritjen trupore. Nje diete e mirebalancuar dhe e shendeteshme, do te jape nje efekt shume me te mire ne rritjen fizike. Gjate femijerise dhe pubertetit, gjate kohes kur femijet jane duke u rritur me shume, ushqyerja e mire mund te kete nje ndikim shume te madhe ne rritjen fizike.
        Medikamentet
  Femijet qe marrin medikamente gjate kohes qe rriten, kane nje tendence te jene me te shkurter, edhe pse kjo eshte shume ne varesi te medikamentit. Ne shume raste medikamentet ndikojne ne hormonet e njeriut, sidomos ne rastet e semundjeve mendore, duke sjelle gjatesi me te ulet.  Share:  Postuar nga: nino

  Data: 16/03/2011

  ikub#: 1103160150

  Shfleto artikuj te tjere per:

Versioni i plote | Publicitet | Kontakt

©2014 ikub.al