Posto

 • Si te njihni disa pika te rendesishme per shendetin e adoleshenteve?  adoleshenca a aaa.....Ndryshimet qe perjetojne mune te shkaktojne probleme per adoleshentet. Shume probleme qe mund te kene adoleshentet mund te parandalohen nese veprimet e duhura ndermerren. Flisni me adoleshentet dhe bejini te kuptojne se ju jeni gjithmone nje mbeshtetje per ta.
        Kequshqyerja dhe imazhi
  1. Adoleshentet jane gjithmone ne rrezik nga kequshqyerja per shkak te imazhit qe ata duan te krijojne per veten e tyre. Ushqimi eshte celesi i nje shendeti te mire, dhe shume adoleshente nuk ushqehen ne menyre korrekte. Mosha e adoleshences eshte mosha kur trupi ka me shume nevoje per kalori per te mbeshtetur rritjen. Adoleshentet duhet te konsumojne sasite e duhura te vitaminave dhe mineraleve, duke monitoruar yndyrnat. Madje vajzat duhet te konsumojne sasi te konsiderueshme te hekurit per shkak te fillimit te menstruacioneve. Sigurohuni qe te nxihni ngrenien e shendeteshme duke mos ndikuar ne imazhin qe femija juaj do te krijoje, pasi kjo eshte pikerisht koha kur mund te fillojne edhe crregullimet ne ushqim.
        Shendeti dentar
  2. Pllaka dentare mund te sjell semundje parodontale. Kalimi ne shkollen e mesme mund te shkaktoje crregullime ne rutinen e adoleshenteve. Sigurohuni qe adoleshentet tuaj te lajne dhembet 2 here ne dite dhe te perdorin fill ne menyre qe te parandalojne semundjet gingivare dhe kavitetet. Perdorimi i fillit mund te jete shume i rendesishem ne kete periudhe per shkak te eruptimit te dhemballeve te pjekurise, dhe eshte e rendesishme qe keta dhembe te jene te paster dhe te mbrojtur nga pllaka dentare.
        Shendeti mendor
  3. Adoleshentet mund te stresohen per shkak te shkolles, sporteve, shoqerise dhe familjes. Kjo ndonjehere mund te sjelle ndjesi te depresionit dhe inatit. Eshte e rendesishme qe tu beni te ditur qe ghjithmone ka nje zgjidhje dhe burimet jane te shume llojshme. Sugjeroni qe adoleshenti te flase me psikologun e shkolles nese ka probleme ne shtepi.
        Drogat dhe alkooli
  4. Sipas CDC, 19 % e studenteve te shkollave te mesme kane tymosur nje cigare ne keto 30 dite. Shkolla e mesme sjell me vete shoke te rinj dhe grupe te reja. Disa adoleshente gjate kesaj kohe eksperimentojne me droge dhe me alkool. Disa miq mund te jene ne moshe per te blere cigare dhe disa te tjere mund te jene kurioze per te provuar. Inkurajoji ni adoleshentet qe te merren me sa me shume aktivitete ne menyre qe te mbetet sa me pak kohe per te ndejtur ulur me shoqerine. Perpiquni te ruani nje marrdhenie sa me te mire ne menyre qe adoleshentet te kene besim sa tu tregojne se cfare eshte duke ndodhur ne jetet e tyre, dhe tregohuni te gatshem per te folur per mendimet tuaja rreth alkoolit dhe droges.
        Shendeti seksual
  5. Shumica e djemve dhe vajzave adoleshente, kalojne pubertetin dhe e ndjejne veten te rritur. Kjo mund te shkaktoje ndjesi eksploruese dhe normalisht edhe pyetje lidhur me seksin. Nese eshte mundur, sigurohuni qe adoleshentet ti marrin te dhenat per te cilat kane nevoje nepermjet nje te rritur qe di mire se cfare eshte duke bere, ne vend qe shokeve ne shkolle. Problemet shendetesore te lidhura me seksin si per shembull SST-te (Semundje Seksualisht te Transmetueshme) dhe infeksionet mund te shkaktohen nga seksi i pambrojtur, madje pasoje e kesaj mund te jete edhe shtatzania e paplanifikuar. Flisni me adoleshentin tuaj rreth seksit dhe shendetit seksual per te parandaluar rezultate te padeshiruara. Sipas CDC ne vitin 2009, 14 % e studenteve ne shkollat e mesme kishte pasur me shume se 4 partnere seksuale.  Share:  Postuar nga: nino

  Data: 11/02/2011

  ikub#: 1102110177

  Shfleto artikuj te tjere per: ADOLESHENT, SHENDETI,

Versioni i plote | Publicitet | Kontakt

©2014 ikub.al